top of page

Bēru norise un tradīcijas

Bēru norise ir atkarīga no aizgājēja un viņa ģimenes ticīgās piederības, ģimenes tradīcijām un personīgajām vēlmēm, ko aizgājējs ir izteicis dzīves laikā, tādēļ nav tādas vienas noteiktas bēru programmas un katra bēru ceremonija tiek plānota individuāli. Katrs bēru rituāls ir unikāls, un tā organizēšana ietver vairākus svarīgus aspektus. Vispirms tiek izvēlēts apbedīšanas veids – tradicionāla apbedīšana zemē vai kremācija. Abiem variantiem ir savas rituālu un ceremoniju tradīcijas.


Piemēram, tradicionālās apbedīšanas ietvaros notiek zārka nolaišana kapā un trīs smilšu sauju uzmešana uz zārka, savukārt kremācijas gadījumā var notikt dzejas lasījumi vai atvadu vārdu izteikšana pirms kremēšanas norises. Nozīmīga ir arī ceremonijas vietas izvēle. Tā var būt kapliča, baznīca, krematorija telpas vai pat ģimenes īpašumus, kas agrāk bija īpaši izplatīti lauku reģionos, kur nebija pieejama aizgājēja uzglabāšana morgā vai kapličā. Bērēs bieži tiek pieaicināti muzikanti, ņemot vērā aizgājēja muzikālo gaumi. Mūzika palīdz radīt atbilstošu atmosfēru un var būt mierinoša gan tuviniekiem, gan apbedījuma viesiem.



Bēru ceremonijas vadīšana


Lai godinātu aizgājēja dzīvi, tiek sagatavotas runas, kurās atceras kopā pavadītos brīžus, aizgājēja sasniegumus un rakstura īpašības. Bieži vien tiek lasīti arī literāri vai reliģiski teksti, kas atbilst aizgājēja vai ģimenes uzskatiem. Bēru vadīšanu parasti uzņemas vai nu mācītājs, vai arī apbedīšanas uzņēmuma speciālists, kas ir pieredzējis bēru vadīšanā. Pirms zārka aiztaisīšanas tuviniekiem tiek dots mirklis, lai vēl pēdējo reizi atvadītos no sava mīļotā cilvēka, un pēc tam seko bēru procesija uz apbedīšanas vietu un zārka ielaišana kapa vietā – zemē.


Bēru ceremonija arī var ietvert dažādas mūzikas izvēles, kas atspoguļo aizgājēja personību vai ģimenes vēlmes, piemēram, aizgājēja mīļāko dziesmu. Svarīgi, lai ceremonija noritētu mierīgi un pēc plāna, lai šajā smagajā brīdī pēc iespējas vairāk atbalstītu aizgājēja ģimeni.



Kādēļ uzticēt bēru organizēšanu un vadīšanu apbedīšanas birojam?


Bēru tradīcijas un rituāli ļauj ar godu izvadīt mīļo cilvēku, nodrošinot cieņpilnu atvadīšanās procesu. Uzticēt bēru organizēšanu apbedīšanas birojam ir gan praktisks, gan emocionāls lēmums, jo aizgājēja tuvinieki varēs koncentrēties uz atvadīšanos no sava mīļotā cilvēka, nevis dažādu praktisko aspektu risināšanu. Profesionāls apbedīšanas birojs nodrošinās, ka visi bēru plānošanas un norises aspekti tiek pārvaldīti ar cieņu un precizitāti, pasargājot ģimeni no papildu stresa. Apbedīšanas birojs sagatavos nepieciešamos dokumentus, koordinēs ceremonijas procesu, izvēlēsies piemērotu mūziku, ziedus un citas ceremonijas detaļas. Tāpat tiks nodrošinātas konsultācijas par dažādām apbedīšanas tradīcijām, palīdzot izvēlēties piemērotāko apbedīšanas veidu un vietu, kas atbilst mirušā un viņa ģimenes vēlmēm un vērtībām. Tas ļaus tuviniekiem vairāk koncentrēties uz atvadīšanās procesu un savstarpējo atbalstu.


Ainara Spirģa apbedīšanas birojs Liepājā piedāvā pilna servisa apbedīšanas pakalpojumus, palīdzot jums šajā grūtajā dzīves mirklī!




Comentarios


bottom of page