top of page

Kapa vietu labiekārtošana

Kad aiziet tuvinieks, mūsu kultūrā ir pieņemts rūpīgi iekārtot mīļotā cilvēka atdusas vietu, lai pie tās varētu pulcēties visi radi un draugi un atcerēties aizgājēju. Agrāk kapu kopiņu noformējums bija ļoti tradicionāls – kapu kopiņa, apmalīte, piemineklis, smilšu vai grants segums un nodalīšanai no pārējās teritorijas izmantoja dzīvžogu, metāla vai betona žogu.


Šobrīd arī mūsu kapu iekopšanas tradīcijās ir ienākušas dažādas modes tendences no ārzemēm, tādēļ tuviniekiem ne vienmēr ir vienkārši izvēlēties piemērotāko risinājumu. Tas, kā jūs labiekārtosiet kapa vietu, būs atkarīgs gan no aizgājēja dzīves laikā izteiktajām vēlmēm, gan no jūsu gaumes un arī praktiskajiem aspektiem – atvēlētajām finansēm, kapa vietai atvēlētā zemes gabala izmēra un jūsu iespējām regulāri ierasties un veikt sakopšanas darbus.


Ja aizgājēja tuvinieki dzīvo tālu vai pat citā valstī – tas obligāti ir jāņem vērā, un jāizvēlas risinājumi, kas neprasīs regulāru kopšanu. Pretējā gadījumā kapa vieta, lai arī rūpīgi iekārtota, izskatīsies aizmirsta un nekopta.



Ar ko sākt?

Ja jūsu dzimtas kapa vietu teritorijas robežas nav iezīmētas, noteikti būtu jāsāk ar šo soli. Tradicionāli kapa vietu iežogo ar dzīvžogu, tomēr ir jāņem vērā, ka dzīvžogs prasa regulāru kopšanu, jo īpaši pirmajos gados, kamēr dzīvžogs iesakņojas un ieaug. Kā arī ir rūpīgi jānoskaidro, cik kupli un augsti jūsu izvēlētie košumkrūmi izaugs, lai pēc pāris gadiem jūs nenonākat situācijā, ka jūsu apstādījumi traucē nokļūt līdz citām kapu kopiņām vai ir izpletušies blakus esošajā kapa vietas teritorijā. Ērtāks un vienkāršāks risinājums būs betona vai granīta apmalīšu vai metāla žoga uzstādīšana.


Nākamais solis ir kapu apmalītes un kapu pieminekļa uzstādīšana. Ar kapu apmalītes uzstādīšanu iesakām nesteigties un darīt to pēc aptuveni gada, jo kapa reljefs var mainīties un kapa vieta var iegrimt. Ja apmalīte tiks uzstādīta uzreiz pēc bērēm, var gadīties, ka pēc gada tā būs sašķiebusies un būs jātaisno.



Risinājumi, kas neprasa regulāru kopšanu

Ja jums nav iespējas regulāri apmeklēt tuvinieka kapu kopiņu un veikt uzturēšanas darbus – ziedu stādīšanu, apliešanu un ravēšanu, dzīvžoga apgriešanu, nezāļu izravēšanu no smilts vai grants seguma –, šobrīd ir pieejami dažādi gaumīgi risinājumi, kas neprasīs regulāras rūpes un darbu. Lai teritorija apkārt kapa vietai izskatītos skaisti un kopti visa gada garumā, ir jānoņem augšējā zemes virskārta, jāieklāj ģeotekstils, kas neļaus augt nezālēm, un tad jāieklāj smilts vai grants. Kapu kopiņas virsmai puķu vai ilggadīgo stādījumu vietā var izvēlēties oļus vai granti, zem kuriem ir paklāts ģeotekstils, kas neļaus izplatīties nezālēm. Kā arī šobrīd ļoti aktuālas ir pildītās kapu apmales jeb kapu plāksnes, kas izskatīsies ļoti gaumīgi visos gadalaikos un neprasīs nekādu kopšanu. Tomēr, ja vēlaties uz kapu kopiņas iestādīt arī kādus augus, ir pieejami dažādi pusatvērtie kapu rāmīši, kur daļa platības ir aizpildīti ar granītu vai betonu, bet daļa ir atstāta atvērta, lai to aizpildītu ar oļiem, ilggadīgajiem stādījumiem vai puķēm.


Dzimtas kapavietas ierīkošana nav vienkārša, jo ir jāveic rūpīga plānošana, lai panāktu gaumīgu un vizuāli pievilcīgu rezultātu, vienlaicīgi nodrošinot, ka kapavietas iekārtojums būs ilgmūžīgs un viegli kopjams. Ainara Spirģa apbedīšanas birojs (https://www.apbedisanaliepaja.lv/) savas darbības laikā ir izveidojis sadarbību ar uzticamiem kapu labiekārtošanas uzņēmumiem, tādēļ mēs saviem klientiem spējam ieteikt, kur vērsties pēc padoma, lai kvalitatīvi un gaumīgi labiekārtotu tuvinieku atdusas vietas!





bottom of page