top of page

Psiholoģiskā atbalsta nozīme tuvinieka aiziešanas gadījumā

Psiholoģiskā atbalsta nozīme tuvinieka aiziešanas gadījumā ir ļoti svarīga. Mīļa un tuva cilvēka zaudējums ir viens no smagākajiem emocionālajiem pārdzīvojumiem, ar ko cilvēks savā dzīvē saskaras.



Tuvinieka zaudēšana ietekmē gan fizisko, gan emocionālo labsajūtu, radot dziļas sāpes, skumjas un pat depresiju. Šajā grūtajā laikā dažkārt psiholoģiskais atbalsts var būt kritiski svarīgs, palīdzot cilvēkiem apstrādāt savas emocijas, atrast veidu, kā dzīvot tālāk un atkal izjust prieku dzīvot. Emocionālā atveseļošanās pēc tuvinieka zaudējuma var prasīt laiku un pacietību. Katra cilvēka sēras ir individuālas, tādēļ arī atbalsta veidam jābūt individuāli pielāgotam.


Psiholoģiskais atbalsts var ietvert profesionālu terapiju, atbalsta grupas vai draugu un ģimenes locekļu klātbūtni. Ir svarīgi sniegt cilvēkam drošu vidi, kurā izteikt savas jūtas, dalīties pieredzē un mācīties no citu cilvēku stāstiem, kas piedzīvojuši līdzīgas situācijas.




Profesionāla terapija var palīdzēt mazināt zaudējuma sāpes


Profesionāla terapija piedāvā iespēju strādāt ar kvalificētu speciālistu, lai pārrunātu un saprastu zaudējuma izraisītās emocijas. Terapeiti izmanto dažādas tehnikas, lai palīdzētu cilvēkiem saprast un pieņemt savas jūtas, kā arī izstrādāt stratēģijas, kā tikt galā ar skumjām un veicināt emocionālo atveseļošanos.


Terapija var sniegt arī praktiskus padomus par to, kā pielāgoties dzīvei bez mīļotā cilvēka klātbūtnes. Atbalsta grupas ir vēl viens svarīgs resurss, kas var palīdzēt cilvēkiem, kuri piedzīvojuši zaudējumu. Dalība šādās grupās ļauj cilvēkiem saprast, ka viņi nav vieni savās ciešanās. Apmaiņa ar pieredzi un jūtām var sniegt lielu emocionālo atvieglojumu un veicināt izpratni par to, ka skumju pārdzīvošana ir normāls un dabīgs process. Atbalsta grupas var arī piedāvāt praktiskus ieteikumus, kā turpināt ikdienas dzīvi bez mīļotā cilvēka.




Draugu un ģimenes atbalsts – neatsverama palīdzība


Nereti gadās situācijas, ka pēc mīļotā cilvēka aiziešanas līdzcilvēki sāk izvairīties no komunikācijas. Šādai rīcībai ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – draugiem un tuviniekiem ir bail pateikt kaut ko, kas varētu vēl vairāk sāpināt cilvēku. Nāves un sēras ir sava veida tabu temats mūsu sabiedrībā, tādēļ mēs nemākam runāt par šo jautājumu pat ar ļoti tuviem cilvēkiem.


Tomēr ir jāsaprot, ka draugu un ģimenes atbalsts ir nepieciešams, lai sniegtu emocionālu drošību un praktisku palīdzību. Līdzcilvēku klātbūtne, uzklausīšana un sapratne var būtiski atvieglot skumju pārdzīvošanu – apziņa, ka kāds ir blakus un gatavs palīdzēt, var sniegt lielu mierinājumu un iekšējo spēku. Papildu tiešajam atbalstam ir svarīgi rūpēties par savu fizisko veselību. Pietiekams miega daudzums, veselīgs uzturs un fiziskas aktivitātes ļaus ātrāk pārdzīvot sēras un uzlabos fizisko pašsajūtu. Tādi hobiji kā mākslas terapijas, meditācija un jogas prakse var arī palīdzēt cilvēkiem atgūt emocionālo līdzsvaru un mieru.


Psiholoģiskais atbalsts tuvinieka aiziešanas gadījumā ir ļoti nozīmīgs, lai palīdzētu cilvēkiem veiksmīgi pārvarēt skumjas. Neatkarīgi no atbalsta veida, vai tā būs profesionāla terapija, atbalsta grupas vai draugu un ģimenes locekļu atbalsts, tas ir būtisks solis ceļā uz sēru pārvarēšanu un atgriešanos ierastajā ikdienā. Atzīstot skumjas un mīļoto cilvēku aiziešanu kā daļu no dzīves ritējuma un aktīvi meklējot atbalstu, cilvēki var atrast spēku un drosmi, lai turpinātu dzīvot pilnvērtīgu dzīvi pat pēc smagas zaudējuma.


Ainara Spirģa apbedīšanas birojs ((https://www.apbedisanaliepaja.lv ) apzinās, cik svarīgi ir ieklausīties klientos un nodrošināt iespēju cieņpilni atvadīties no tuvinieka, lai bēres būtu pirmais solis ceļā uz sēru pārvarēšanu.



bottom of page