top of page

Kā rīkoties, ja aizgājis tuvinieks?

Tuvinieka aiziešana ir notikums, kam nav iespējams emocionāli sagatavoties, tādēļ nereti šādā brīdī aizgājēja tuvinieki ir apjukuši un nezina, kā viņiem ir jārīkojas brīdī, kad tuvinieks ir nomiris.



Mūsu senči jau laikus gatavojās savai aiziešanai – atliekot bēru naudu, iegādājoties zārku un sagatavojot tērpu, kurā viņi vēlas tikt apbedīti, bet jaunā paaudze vairās runāt ar saviem vecākiem un vecvecākiem par šo skumjo notikumu, tādēļ aizvien biežāk tuvinieki nav informēti par visām formalitātēm un procedūrām, kas ir jāpaveic, kad mīļais cilvēks ir nomiris. Ja par priecīgu notikumu organizēšanu cilvēki bieži dalās savā pieredzē, pārrunā izmaksas un organizatoriskos jautājumus, tad bēru organizēšanas process ģimenē un draugu lokā tiek pārrunāts ļoti reti, šī iemesla dēļ jaunajai paaudzei nav iespējas uzzināt visu nepieciešamo informāciju par birokrātiskajām darbībām un tradīcijām, kas ir jāpaveic, tuviniekam aizejot.



Ja tuvinieks ir nomiris mājās – sazinieties ar apbedīšanas biroju!

Sabiedrībā valda maldīgs uzskats, ka pēc tuvinieka nāves vispirms ir jāsauc policija vai neatliekamā medicīniskā palīdzība, kas konstatēs nāves faktu. Ja cilvēks ir nomiris savās mājās dabīgā nāvē, nav nepieciešams saukt ātro palīdzību, ja vien jums nav šaubu par to vai tuvinieks patiesi ir nomiris vai atrodas bezsamaņā. Tā vietā jums ir jāsazinās ar apbedīšanas biroju (29252635, 20075758), kas transportēs aizgājēju uz morgu un pēc tam sazināsies ar nelaiķa ārstējošo ģimenes ārstu, kas izsniegs slēdzienu par nāves gadījumu.


Ja nāve ir iestājusies naktī, jums nav jāgaida nākamais rīts, lai sazinātos ar apbedīšanas biroju, jo apbedīšanas biroji strādā visu diennakti un ieradīsies pie jums jebkurā laikā. Ja cilvēks ir nomiris slimnīcā vai aprūpes namā – pēc miršanas fakta saņemšanas tuviniekiem ir jādodas uz apbedīšanas biroju. Līdzi ir jāņem gan savi, gan aizgājēja personu apliecinošie dokumenti. 



Uzticiet visas formalitātes apbedīšanas biroja darbiniekiem! 

Pēc nelaiķa transportēšanas uz morgu jums ir jādodas uz apbedīšanas biroju, kur tiks pārrunātas jūsu vēlmes attiecībā uz bēru ceremoniju – zārka izvēle, izvadītāja un mūzikas izvēle, kapa vietas noformēšana un citas ar bēru ceremoniju saistītas lietas. Visas formalitātes un dokumentus, kas ir saistīti ar bēru organizēšanu, jūsu vietā nokārtos apbedīšanas biroja darbinieki. Gan miršanas apliecību, gan visus bēru pabalstus jums palīdzēs noformēt, lai jūs varētu koncentrēties uz svarīgākām lietām un nesatraukties par birokrātiskajām prasībām. Ir svarīgi izvēlēties pieredzējušu un uzticamu apbedīšanas biroju, kas spēs noorganizēt cieņpilnu atvadīšanos no jūsu tuvinieka, ņemot vērā jūsu ģimenes vēlmes un bērēm atvēlēto budžetu.


Ainara Spirģa apbedīšanas birojs (https://www.apbedisanaliepaja.lv/) piedāvā pilna servisa apbedīšanas pakalpojumus Liepājā un visā Latvijā – mūsu profesionālie un iejūtīgie darbinieki atbildēs uz visiem jūsu jautājumiem un pilnībā uzņemsies bēru organizēšanu, lai jūs varētu sērot par aizgājēju un nesatraukties par organizatoriskiem jautājumiem. 



bottom of page